attribution=setup_tool page_id="1929378090723498" theme_color="#ff5ca1" logged_in_greeting="Krásný den! Kdybyste chtěli pomoci s výběrem, tak mi napište. Vaše Petra Vipeta" logged_out_greeting="Krásný den! Kdybyste chtěli pomoci s výběrem, tak mi napište. Vaše Petra Vipeta">

čtvrtek 19. července 2018

SCRAPBOOKING | Jak se šije papír?


Když se člověk dívá na stránky od design týmu Paige Taylor Evans, nestačí žasnout. Tolik barev a nepatrných detailů a přitom je to tak krásně sladěné! Co ale nejvíc na těchto layoutech obdivuji, je šití a vyšívání. Je to trochu jiná disciplína a člověk potřebuje na obojí notnou dávku trpělivosti a přesnosti. Není to hned a taky se to napoprvé vůbec nemusí povést. Ale ten výsledek, ten za to teda stojí. Neválí se vám náhodou někde v šuplíku pár bavlnek? A že máte doma šicí stroj po babičce nebo po mamince? Tak ho pojďte se mnou oprášit!

Já teda preferuju šití. A tak vám dnes přiblížím, kde a jak šití papíru využít. Může se zdát,  že oproti vyšívání nebude to šití tak zdlouhavé. Ale zdání občas klame a i šití má svá úskalí.

Šití papíru slouží především jako ozdoba a druhotně může zpevnit namáhané části. Můžete ho využít úplně všude. Dobře vypadá na přáníčkách, visačkách, layoutech i v Project Life. Můžete si sešít sešítky do Traveller´s notebooků, minialba nebo jím ozdobit alba, která tvoříte od základu. Hlavně u alb bude šití sloužit ke zpevnění a uchycení ozdob.

JAK NASTAVIT ŠICÍ STROJ
Nejčastěji se setkáme s rovným stehem, případně ještě s cik cak stehem. Rovný steh je pravidelný, decentní a čistý. Cik cak steh je výraznější, hůře se šije, nevypadá tak uhlazeně a slouží spíš jako dekorace. Když šijete papír, délka a šířka stehu by neměla být příliš malá, abyste si papír zbytečně neproděravěli a neměli místo hezké ozdoby díru. 


U rovného stehu si na šicím stroji nastavuji délku stehu na 2-4. Menší délka je už moc malá a největší délka, tedy dlouhé stehy, zase nevypadají dobře. U cik cak stehu dávám délku 2-3 a šířku také 2-3. Širší steh opět už není to pravé ořechové. Horní napětí nitě je 3-5 a přítlak patky 2. Jehlu používám univerzální a nitě syntetické polyesterové.

A co papíry? Nejlepší jsou samozřejmě ty scrapbookové s vyšší gramáží. Klasická kancelářská osmdesátka se trhá. A kolik vrstev lze prošít? Já jsem zatím bez problémů prošívala tři. Na více vrstev už bych použila tvrdší jehlu (např. jehlu na riflovinu).

JAK ŠÍT
A jak teda šít? Záleží na tom, co chcete na stránce vytvořit. Důležité ale je, že pokud sešíváte více vrstev, je dobré si je předem slepit, aby se při šití nerozjely.

Nejjednodušší za všeho je nekontrolovaně šít různě po stránce. Je to fakt sranda! Můžete se pořádně vyřádit, střídat barvy nití a typy stehů. Šitý chaos!
 
Nebo naopak zvolíte uhlazený, pravidelný, čistý, rovný steh. Pokud tvoříte layout, můžete si "ušít" i linky na journaling.

Dobře poslouží šití k orámování stránky, přáníčka nebo ozdoby.


Hezky vypadá i přišitá visačka či obšitý nápis.

Nemusíte šít jen na základy projektu, můžete si obšít i ozdobu. Já jsem třeba sešívala malé knížky na layout o knize.


Na dozdobení vypadají dobře i zbytky nití ze šití. Buď můžete jeden konec nechat plandat nebo naaranžovat odstřižky nití.

 
To vše můžete dělat bez předkreslení. A při troše fantazie a trpělivosti zvládnete s předkreslením i složitější věci. Já jsem třeba kopírovala element šipek z visačky na celý layout. Nebo jsem si předkreslila peříčko a to jsem obšívala. A co třeba stonky kytiček? Jak na takový rozkvetlý layout si můžete přečíst v článku Kytičky a balónky.



A ještě jeden ozdobný prvek zvládnete na šicím stroji - šití bez niti. Stačí vyndat nitě a papír projet na stroji pouze jehlou. Vznikne vám tak pěkný pravidelný děrovaný prvek.



ZAČIŠTĚNÍ
A je ušito… no ne tak docela. Ještě by se to mohlo vypárat. Hmm… Jak teda nitě zafixovat? Pokud šijete "chaos," tak můžete začátek i konec šití klasicky zapošít tak, jak jste zvyklé s látkou. Pokud ale máte v plánu čisté pěkné šití, tak se na to musí jinak. 

Šijete bez zapošívání a na začátku i na konci šití si nechte dostatečně dlouhé nitě, asi tak 5 cm. Vezměte si k ruce nejlépe obyčejnou jehlu nebo špendlík a otočte si projekt na zadní stranu. Teď vytáhněte horní nit z pohledové strany projektu na zadní nepohledovou stranu, a to tak, že pomocí jehly/špendlíku vytáhněte nit z oka. Oba volné konce nitě pevně zavažte na dva až tři uzlíky, aby se šití z pohledové strany nerozvolňovalo. A nejlépe ještě přelepte izolepou, washi páskou nebo třeba jen lepidlem naneseným na kousek papíru.

CO DĚLAT, KDYŽ…
Může se taky stát, že vám to šití ujede a ušijete to šejdrem nebo mimo linku. Pokud je to více stehů, tak je na vašem zvážení, zda začnete znova, nebo jestli změníte koncept na šitý chaos. Pokud vám ujede jen jeden steh a včas si toho všimnete, tak ještě není nic ztraceno! Jednoduše nit vypářete a ušijete linku znovu a správně. Jenže vám asi v papíře zbyla dírka po vpichu jehlou, že jo? Nevadí, i to se dá napravit. Otočte projekt na nepohledovou stranu a opatrně jehlou nebo špendlíkem okraje dírky zamačkejte. Pak se vraťte na pohledovou stranu a uhlaďte tupým předmětem, třeba taková knihařská kost je na to dobrá. Anebo dírku jednoduše zakamuflujte nějakou ozdobou :)

A co když se vám to ze zadní strany zašmodrchá a nejde vám to prošít? Koukněte se, jaký povrch sešíváte. Je možné, že prošíváte nějakou kluzkou ozdobu, po které patka klouže. Co s tím? Zkuste to místo protočit kolečkem, pěkně pomalu, steh po stehu. A pak zase dupněte na pedál.


A je to. Zas tak jednoduché to není, co? Pokud vám to nejde, nezoufejte. Chce to trochu cviku. A pamatujte, na scrapbookingu je krásné to, že se chyba se dá vždy schovat jinou ozdobou nebo vyzdvihnout jako záměr ;-)

Tak co, spíchnete si taky něco?